Webbdesigner eller utvecklare?

webbdesignVad är egentligen skillnaden mellan dem båda? Ska jag vara helt ärlig så är inte jag helt säker på att jag vill våga mig på att göra en definition av det, men på min blogg kan jag i alla fall få spekulera fritt kring ämnet. Ska jag vara väldigt pedagogisk så är de två olika rollerna väldigt besläktade, men det finns en avgörande skillnad. Utvecklaren bygger saker efter mall från andra, alltså att det finns inget designtänk i hans eller hennes arbete, utan de fokuserar enbart på att bygga. Ta lego till exempel, och ett köpt paket med en bil som ska byggas. Utvecklaren i det här läget följer mallen till punkt och pricka och bygger det som är på bilden.

När det gäller webbdesignern så finns det en stor portion av webbyggande i grunden, men här ligger snarare fokus på att designa något vackert. För att dra jämförelsen vidare så köper webbdesignern en påse med lego, bara rakt upp och ner, och bygger från dessa byggstenar en bil, på sitt eget sätt. Kanske är det så att bilen inte blir lika bra, eller lika funktionell som den som utvecklaren byggde, men det blir en bil på ett unikt sätt som tilltalar designern ifråga.

Jag hoppas att det exemplet gör det tydligt vad som är skillnaden mellan rollerna, och i vissa lägen är det nödvändigt att respektive roll går in i en annan för att lösa uppgiften. Det är helt enkelt väldigt projektbaserat hur respektive roll utvecklas och vad man slutligen faktiskt sysslar med i yrket.

Leave a Reply