I väntan på nästa skogstur

Naturmänniska och webbutvecklare/datorspelsfantast. Jag har redan skrivit lite om hur svårt det kan vara att få de två sakerna att passa ihop. Jag kommer inte ut i naturen riktigt så mycket som jag skulle vilja, utan det blir mycket jobba (stillasittande vid datorn) och datorspelande/programmerande/surfande när jag är hemma (likaledes stillasittande vid datorn). Det är inte det att jag inte vill ta mig ut i skog och mark, utan det handlar mer om att det krävs en hel del planering för att ordna det. Resultatet blir helt enkelt att jag är så pass stillasittande att när jag väl kommer ut i skogen så är min uthållighet inte vad den borde vara.

Det känns väldigt frustrerande, faktiskt och är någonting som jag väldigt gärna skulle vilja ändra på, och det kan jag ju. Hålla sig i form så att konditionen inte försvinner är ju egentligen inte speciellt svårt och kräver inte så värst mycket tid heller. Mitt mål är ju inte att bli uthållig som en maratonlöpare, utan bara att ha en ork som ligger en bit över genomsnittet, vilket den inte gör för tillfället.

Ut & spring
I grund och botten handlar det ju bara om att komma ut och röra på sig, vilket jag är dålig på försåvitt naturen inte är inblandad. Men så läste jag detta inlägg på SSRR som uppmanar oss att inte sitta still för mycket utan att vi borde röra på oss mer. Det har vi hört många gånger förut, men SSRR hade en något annorlunda infallsvinkel. De skriver om chiafrön, en sorts sydamerikanska frön som ger väldigt mycket energi vilket gör att man får det lättare att komma ut och springa. För det är det som det till viss del handlar om, energi. Jag känner ofta att jag inte riktigt har den energi som krävs för att komma ut ett par gånger i veckan och springa.

Inlägget inspirerade mig till att köpa hem chiafrön för att prova på. Jag läste, inte bara hos SSRR, att de ska gå att använda på en hel massa olika sätt och efter att nu testat några veckor kan jag bara hålla med. Väldigt stor variationsrikedom faktiskt, och dessutom känns det som om energin flödar. Jag har lyckats ta mig ut i löparspåren flera gånger faktiskt och det känns inte alls jobbigt. Så till nästa gång som jag kommer ut i skogen på riktigt tror jag att jag ska vara i så pass fin form att jag inte börjar kippa efter andan efter en timmes promenerande.

Variation
Jag sa ju att chiafrön går att använda på en hel massa olika sätt, och jag överdriver inte. Det är smått otroligt hur mycket det går att göra med dem. Min favorit är att använda dem i smoothies, men det går att baka med dem, använda dem som ägg (!) och nästan vad som helst. Jag har letat reda på en hel massa olika recept på nätet, och även om jag inte har plats att ta upp dem alla här så tänkte jag ändå länka till en video som visar på tre av användningsområdena. Först två vanliga och så slutligen hur de kan användas som ersättning för ägg.

Coolt eller hur? Och det är bara toppen på isberget, det känns nästan som chiafrön går att använda till precis vad som helst. Det gäller bara att inte överdriva, man måste ju få i sig lite annan näring också…

Leave a Reply